onsdag, mars 31, 2010

Den blomstertid nu kommer


Rosenkalla (alla bilder från Odla.nu)

Påsklovets tredje dag och det är sååå skönt att det är över en vecka kvar innan "vardagen" börjar igen. Micke är ledig under hela den här veckan så det är alla fem som finns här hemma.

Vi har haft strålande väder och vi har passat på att vara ute i trädgården och röjt upp inför sommaren. Maja och Felix har hunnit att springa nakna genom vattenspridaren i ren glädje över värmen, innan de fångades in av förvånade och förgrymmade föräldrar. Knäppa ungar!

Felix och Maja är på kalas hos Natalie så jag och Cornelia har passat på att cykla iväg till byggvaruhuset som har en stor blomsteravdelning. Vi har plockat på oss en massa lökar som i morgon ska ner i jorden. Det är roligt att sätta lökar här för det går ju så snabbt att få se resultat! Vårens lökar satte vi i december och det är de som växer så det knakar i trädgården. De lökar som jag inte hann sätta ner i december petade jag ner på vinst och förlust i början av februari och även de är på g upp.


Mina kunskaper om trädgård och blommor är på samma nivå som sömnad... Krukväxter brukar jag först nästan ta ihjäl och sen sakta, sakta locka dem till liv igen. Inte så praktiskt men jag gör det om och om igen. (ofta lyckas jag inte alls utan det blir till att slänga iväg "liket" ) Det finns typ tre blommor som inte sviker mig och det är Fredskalla, Rosenkalla och Passionsblomma.



Fredskalla




Passionsbomma

Passionsblomma har jag tänkt att försöka mig på att ha där ute på terassen. Första gången jag stötte på passionsblomma var i Frankrike 1989 och jag blev alldeles tagen av dess konstiga skönhet. Nått år senare fick jag en egen av Mamma och Pappa och den hängde med länge. (kors i taket!) , Det är en rolig blomma som har ett eget liv och som växer åt alla håll och kanter. Man måste lotsa in den på rätt spår för annars ser det inte så bra ut. Blommorn är kortlivade men slår alla andra blommor. Det är liksom en ynnest att få se den blomma!

I lägenheten hade vi mest bara snedtak så det var svårt att ha blommor hemma. Visst vi hade nån enstaka men det fanns liksom ingenstans att ställa dem. Nu tar vi igen det med råge (nåja), både i huset och utanför. Roligt är det iallafall att följa blommornas uppväxt.



Snödroppar i vår trädgård

söndag, mars 28, 2010

Detta med sömnad.




Bild har jag hittat här



Vår fina Peelfotölj har hängt med i sex år och det har satt sina spår. Fotöljen som impulshandlades när C fyllde ett är min absoluta favorit att sitta i. Fotpallen använder barnen gärna tippad eller för att stå på och balansera som pirat, prinsessa eller vad de nu råkar vara för tillfället.

Nåväl, pallen har blivit rejält sliten, så sliten att tyget har nöts sönder. Idag har jag äntligen fått tummen ur för att försöka laga det och det går inte bra...

Jag är inte så bra på att sy. Jag är född i en familj där man kan sy. Mamma har sytt sen hon föddes å Moster är syslöjdslärare. Morfar tvekade inte att laga något även om han kanske mest höftade sig fram (rätta mig om jag har fel!). Mormor kan jag inte minnas att hon har sytt, hon höll mer med brodering och vävning. Så jag är alltså född i helt fel familj. Jag höftar väldigt mycket kan jag avslöja. Jag höftar och chansar mig blå när jag sätter igång med något sy-projekt.

Utan häftet som följde med min antika symaskin från Västtegsskolan, som enligt tapebitarna under maskinen är lagad 1983 och 1985, kan jag inte ställa in den enklaste söm. Jag slarvar gärna med nålningen och ofta, ofta så råkar jag sy ihop ovan och undersidan på tyget...

Det hindrar mig dock inte för att dra på mig "större" projekt som att sy om klänningar eller sy överdrag till matberedaren. Men tro mig när jag säger att jag sitter och ojar mig och svär. Jag sliter mitt hår och sticker mig på nålarna. Å så ringer jag till Moster som tydligt och metodiskt lotsar mig genom textilkonstens alla regler. ( Å så skrattar hon åt min okunskap. Nej förresten, det gör hon aldrig. Konstigt nog. Men hon borde.)

Nu har jag alltså påbörjat projekt "rädda peelpallen" och allt går inte som planerat. Maskinen har bestämt sig för att bara köra bakåt och det är lite knepigt att få stygnen där de ska när man inte ser vart det bär hän. Sen går det inte att ställa in stygnen ordentligt. Det är som om maskinen har ett eget liv och bestämt sig för att vanlig zickzack inte alls ska vara vanlig utan en egen konstart.

Micke har kommit till min undsättning och han kommer med en dåres självsäkerhet med olika förklaringar till det hela. Det blir inte mycket bättre och rätt som det är så sitter han själv där och svär.

Och så får vi helt plötsligt till det! Maskinen börjar, mitt i sömnandet , att börja gå åt rätt håll och det går lättare att precisera. Sömmarna tar ihop och är inte längre så luftiga. Den tråd som vi har börjat med har tagit slut så vi får börja med en helt annan färg men vad gör väl det?
För nu har vi flytet
nu är det som det ska
för här sitter
Micke och jag.


lördag, mars 27, 2010

Öppet brev till Julia

Julia Wiberg har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Guten morgen!":

Finmartina.
Har du Garden Collcetion på ditt HM?
Jag missade det här i Stockholm och det var värsta ruset tydligen. Jag blev som betuttad i den röda klänningen.

Varm kram.

Hej Julia!

Du anar inte vilka ögon jag fick efter ditt inlägg.

Jag jobbade nämligen i torsdags då Garden-kläderna släpptes. Snubblade över rosenklänningarna och tänkte -JULIA! Samtidigt så kändes det lite fånigt att köpa en klänning till någon som inte har bett om det och som jag nästan inte känner. Dessutom bor tjejen i ett annat land som jag inte har närmare planer att besöka. Men Juliatjejen tycker jag är råcool och som skulle passa såå bra i en sådan klänning.

Jag dividerade ett tag. Egentligen var den röda väldigt mycket Julia. Samtidigt så tyckte jag att den vaniljfärgade var lite mer användbar och till den skulle man utan vidare kunna matcha med samma knallröda färg som den andra klänningen. Tex kunde man ha den underbara, halvt/helt gräsliga jacka som hör till...

Jag dividerade ett tag till. Kom fram till att det inte kunde skada att lägga undan klänningen och sen ringa och fråga. Men vilken färg skulle jag lägga undan? Funderade en sväng till och ryckte tag i den vaniljfärgade och la undan den tills idag kl 20.00

Tror du att jag fick tummen ur och ringde? Nepp. Inget telefonnummer har jag till dig och det var så grymt svårt att slå numret till Moster för att få det. Däremot så skrev jag ett inlägg om klänningen som skulle på bloggen men den kom aldrig ut för alla foton på klänningen som jag hittade på nätet gör den inte rättvis. (kolla själv! )



Idag går alltså tidsfristen ut.

Kom fram till att jag köper ut den och sen har jag fyra veckor på mig att lämna tillbaka den ifall att du inte ville ha den. ( i samma veva så berättade också Micke att han ska antagligen till Sverige i mitten av April och då skulle man kunna skicka med klänningen)

Vi har varit på vift hela dagen och inte förrän nu har vi kommit hem och Micke är skickad ner på stan för att hämta klänningen som jag har lagt undan. (Han skulle ändå på stan så han har vägarna förbi) Dess värre är att det är väldigt tight med tid och det är inte säkert att han hinner till butiken innan de stänger...

Det sista jag sa var; "Julia vet inte ens om att jag har en klänning till henne så det är ingen katastrof om du inte hinner hämta ut den. Fast, det skulle vara bra om du fick tag på den".

Fem minuter efter att Micke gått hemifrån så läser jag ditt inlägg.

Nu håller jag tummarna att Micke hinner in i butiken innan de stänger och att du vill ha den vaniljfärgade skönheten.

Massor av kramar!
/Martina

måndag, mars 22, 2010

Guten morgen!



Måndagmorgon och allt känns bara så RÄTT!

Mera sånt!

lördag, mars 20, 2010

Fredagskänsla

Arton grader har det varit som mest idag.

Det är vår i luften och bara underbart må jag säga!

Själv har jag jobbat idag och det har varit totalt galtet i butiken. Vi öppnar halv tio och det har varit fullt ös ända sen dörrarna öppnades. Det har varit så många kunder att vi inte har hunnit att fylla på varor på hyllorna. Det har liksom fattats hela tiden. Kändes skumt att bara lämna allt för att gå hem kl 13 men samtidigt väldigt skönt.

Nu är det helg!

torsdag, mars 18, 2010

Vi fikar in våren.




Underbara 14 grader är det där ute.
Det ska vi tillsammans med Hannah och Jakob, fira med muffinsfika i det gröna.
Fyra små gula krokusar har slagit ut och all snö har smält bort nu igen. För sista gången hoppas jag.

Underbart!

lördag, mars 13, 2010

Så sant som det är sagt

Felix var idag på kalas hos en tysk KIGAkompis .
När vi hämtade upp honom så viskade Felix till Micke.

"Pappa, vet du, de pratar det språk som vi kan"

torsdag, mars 11, 2010

I flygande fläng.



God förmiddag!

Flygbiljetter till Stockholm är bokade för pingstlovet. Norwegian har ju så grymt bra priser på Muenchen-Stockholmsträckan att det är en ren fröjd att boka. Jag borde bli sponsrad av dem så mycket reklam som jag gör för dem! Vi ska vidare mot Umeå men inrikesbiljetterna får vänta en stund till.

Jag å barnen åker den 21 Maj och stannar till den 2 juni. (Umeå 21-28 maj, Stockholm ca 28 maj- 2 juni) Micke kommer ner för Stockholmsvängen och åker hem samtidigt som oss.

Lillkusin Helge ska döpas så vi åker till Mariefred och får träffa den lille killen. Ska bli kul att få lära känna honom. Kul blir det oxå att ha alla kusinerna samlade igen. Jag har tre barn här som är väldigt förväntansfulla på att få busa med grabbarna H.

Nu du, Margaretha, alla sex barnbarnen på samma ställe, pallar du med det?! ;)

( För er oinvigda, Svärmor har "beställt" sju barnbarn och nu är ju drömmen nästan uppnådd.)

onsdag, mars 10, 2010

Choklad och Organisation



Sakta sakta så börjar snön att tina bort igen... Undra om de stackars blomsterlökarna har klarat sig, de sticker upp ur snön iallafall...

Micke är i Sverige en sväng och det är femte veckan på raken som han är borta minst tre dagar.

Att vara själv och rodda ihop de tre barnen och jobb och allt vad det är, är inte alldeles lätt. Särskilt när det rör sig om så långa perioder. Visst, Micke brukar vara ute på vift men det har aldrig varit så här länge.

Barnen gör det bra och de vet att de måste hålla sig till mina regler när jag är själv, annars funkar det inte. Framför allt är det mornarna som är knepiga. Att väcka alla i god tid så att de hinner äta och klä på sig. Cornelia behöver en rejäl startsträcka innan hon vill äta.

Jag har fått lite mer tider på HM. Minst 10 timmar i veckan har jag tydligen rätt till men det är lite knepigt eftersom jag inte kan jobba eftermiddagar. 10 timmar blir det dock och det funkar bra. Det enda är när Micke inte är hemma. Då kan jag inte börja åtta som det är sagt, Kiga öppnar inte förrän åtta och jag kan ju inte ha C irrandes på gator och torg en timme innan skolan öppnar. Bra är iallafall att de är flexibla på jobbet och det är ok att jag kommer en timme senare sådana här dagar. (jag meddelar dem så fort jag vet att Micke inte finns hemma)

CVt som jag knåpade ihop gav frukt. Jag ska till veckan börja med ett datajobb som jag kan göra hemifrån. Ska bli intressant att se vad det är för jobb som jag ska göra. Jag vet eg inte så mycket mer än att Ritter sport är inblandade. Det är Cornelias kompis Elias mamma, Manuela som har kommit med jobbet. Som jag har fattat det så är det henne som jag ska jobba mot så det blir nog bra.

MajaPaj har vaknat och sitter här i mitt knä och sover medan jag skriver de sista orden.

Godnatt!

tisdag, mars 02, 2010

Omväxling förnöjer

Våren pausar.
Det vräker ner snö.

Blommor




Jag har varit alldeles till mig över tre små, små små vita blommor som blommar i vår trädgård. Har funderat på hur vi ska kunna skydda dem för ev snöstorm som ryktas ska komma till helgen.

Å så igår...

Hämtade C på skolan och där på gräsmattan var ett helt hav av lila små blommor. Senare på eftermiddagen så åkte vi hem till Nicole och där var hela rabatten full av två sorters vita blommor...

hm...

Våren är nog mer på g än vad jag har fattat.

Hort

I dag var det sista anmälningsdagen för att kunna få kindergartenplats och Hortplats. Hort är typ fritids men med pedagoger och mer ordnat än "mittagsbetreung" (dvs det som C har).

Vet inte om det är mycket bättre än det Cornelia redan har men jag tyckte som så att det skadar inte att anmäla henne för hösten och sen får vi se om vi får det eller inte.

För att krångla till allt så måste man naturligtvis komma in personligen på varje ställe som man ansöker till. Jag hade inga direkta åsikter om stället utan jag trodde att det skulle se ut ganska så likt det som vi är van med här, dvs Mittagsbetreung.

Ack så fel jag hade! Här var det stort. Det fanns ordentliga platser för barnen att hänga upp kläderna. Det fanns läshörn, pysselhörn, en hel gympa hall för lek och bus, Det var ljust och en hel uteplats runt hörnet. Trevlig personal som sa hej när jag kom in sänkte inte intrycket om jag säger så.

Första intrycket av stället är i allafall inte bara förvaring...

Papprena är påskrivna och så får vi se vad som händer.

måndag, mars 01, 2010

Jobb på g?

Jag har fått uppdrag att skriva mitt CV innan onsdagmorgon...
Tjohej, hur ska jag få ihop allt innan dess och dessutom på tyska?
Inte vet jag var jag ska kunna hitta alla uppgifter på skolor, studier och jobb på denna korta tid.

Det är bara att sätta igång!