torsdag, april 30, 2009

Kärt barn...

Värsta morsan
Supermorsan
Sämsta morsan
Bästa morsan
Petiga morsan


men i kväll är jag bara:

Pinsamma Mamman!!

På posten idag kom nämligen en cd med Shanghai!!! (äsch om jag hade fattat hur man la in det här så hade jag gjort det. klicka här så får ni höra guldhiten!! http://www.youtube.com/watch?v=-LNdL26I-QQ )

Och nu spelar jag det på hög volym och de fem barnen ser skräckslagna ut...

Haha, akta er, ni vet inte vem jag blir när mörkret sänker sig... ;)


...då kommer The Pinks , CC Catch och Shaking Fredrik fram...


Valborg

inte mycket händer här inte.

well, Nicole och Kungen fyller år idag.
Ingen av dem kan vi fira.
C på utflykt med KIGA
Amelie och Fine ska sova över här.
Micke kommer hem sent i kväll.

Inte hinner vi elda då inte.

Det finns hopp om liv

Hur får man in youtube-klipp i bloggen?

Strunt samma, Klicka på länken och bli varm om hjärtat! Här rinner tårarna av värmen. Tänk om man hade varit där! Fantastiskt!

http://www.youtube.com/watch?v=Vq6b9bMBXpg

onsdag, april 29, 2009

Tröttis


Lillälsklingen blev trött när hon var med Ilona.
Hon ville ha på sig skorna och krypa upp i barnvagnen.
Självklart med mössa.
Allt inomhus eftersom det regnar.

tisdag, april 28, 2009

Trolltroll

Det går Troll här.

Nu la hårtorken av.

Vad blir nästa grej?

Språk

Jag känner till ett tvillingpar. En pojke och en flicka och de är lika gamla som Cornelia. Mamman är svensk och pappan är tysk.

Jag har tyckt att det är konstigt att pojkens svenska är mycket sämre än flickans. Han bryter rejält på tyska och har svårt att hitta de rätta orden. Tjejen pratar bra svenska och bryter inte.
De har ju samma uppväxt och borde ha samma "sorts språk".

Liknande har det blivit hos oss. Cornelia fixar både tyskan och svenskan utan att blinka. Visst, hon blandar småord ibland och ibland blir det tysk grammatik när hon pratar svenska. Men det är inget stort problem

Felix pratar ganska stötig svenska. Han blandar in tyska uttryck när han pratar svenska. Sällan tvärtorm. Och det är någon sorts tysk brytning som finns i uttalet när han pratar svenska. Felix pratar bättre tyska, det flyter på bättre. Nu har ju X ett par år på sig att komma upp i Cornelias "nivå" men de är ändå märkbart olika, de två.

Har pojkar generellt svårare med språk? Eller är det bara en slump att dessa pojkar har liknande språk?

Önskan

Gud vad jag längtar efter tvättmaskinen!!

måndag, april 27, 2009

Allt är inte så enkelt

Med gråten i halsen berättade Esats mamma att han inte hade fått någon fritidsplats och inte heller en "efterskolanplats" (typ fritids men bara efter skolan).

Hennes farhåga är att han inte ska få tillräckligt mycket hjälp nu när han ska börja skolan.

Eftersom Esats mamma och pappa är från Makedonien så är deras "hemmaspråk" Makedonska (heter det ens så?) och inte tyska. Precis som hos oss alltså. Esats mamma räknar kallt med att hon inte kan hjälpa sin son med läxorna när han börjar skolan och vill därför att han ska gå på fritids eller dyl där man hjälper barnen med läxorna.

Sådana här tankar dyker självklart upp som "invandrare" (schss, säg inget om mitt pass...;) ) Hur ska jag kunna hjälpa mitt barn på ett språk som inte är mitt eget? Kommer mitt barn att klara sig lika bra som ett "inländskt"?

Jag och Micke har inte riktigt börjat att oroa oss ännu och vi känner inte heller att våra barn absolut behöver eftermiddagsfritids för att klara skolan (mer för att vi ska kunna jobba). Våra barn pratar bra tyska och vi har gott om vänner som kan hjälpa oss med språket.
Men vem vet? När C har börjat skolan så kanske man snabbt ändrar sin åsikt. Vet att den tyska skolan är "hårdare" och striktare än den svenska och det gäller att hänga med

söndag, april 26, 2009

Man ska vara försiktigt med vad man önskar sig.

För ett par dagar sedan så sa jag till Micke att jag skulle vilja köpa en ny tvättmaskin. Jag tycker nämligen att den gör hål i kläderna och börjar att bli less på det. Nu har jag inget direkt bevis att det är där som kläderna går sönder, men tvättmaskinen är starkt misstänkt.

För en stund sedan kom Micke och sa att min dröm verkar gå i uppfyllelse. Va? sa jag för jag kunde inte komma på en endaste dröm förutom att få sova.
Jo, tydligen är det så att tvättmaskinen mer eller mindre har gett upp. Den vill inte släppa ut vattnet, vill inte centrifugera och knappt öppna luckan.

Alla blir vi ju lite mer egen på äldre dar men dessa egenskaper försvårar mitt liv betydligt.
Micke dristar till och säger att det är tvättstopp fram tills att han kommer tillbaka från sin jobbresa till Sverige.
Hahaha, underbart! Här har jag ett nerkissat täcke och div nerkissade kläder som skulle behöva sig en rejäl omgång.

Å Micke kommer inte hem förrän på torsdagkväll.

Det blir att knata ner till tvättautomaten där vi brukade hålla till förr i tiden.

fredag, april 24, 2009

Tittut!

Träskmonstret Shrek verkar var nöjd
med att ligga under popcornmaskinen...

191

...dagar kvar tills det dags för Mia att bli tvåbarnsmamma!
Hurra vad kul! Roligt att få en ny liten parvel i huset. Å Julia blir storasyster, den allra bästa, finaste Julia.
Hm... nu får vi bara se hur jag ska kunna få till det att få se den lilla...
Well, jag har minst 190 dagar på mig att komma på nått å var det inte så att det var dags att fira jul i Sverige i år?!?!?

Haha, hur vi än vänder på det så finns det alltid någon anledning att åka mot Sverige.

Tack för det Mia! ;)

torsdag, april 23, 2009

Inskrivning.

Idag är det inskrivning på Cornelias skola.

Det har varit väldigt många turer om vilken skola som hon eg ska skrivas in på.
Eftersom vi för tillfället tillhör en annan skola (den skola där hon får tyskaundervisning) så har rektorn där sagt att vi ska skriva in henne där. När vi sen bor i huset så skulle vi då höra av oss till den nya skolan och anmäla oss där. Samma sak med ev fritids och fritidsaktiviteter.

Dumt tycker vi att måsta göra det två gånger samt att få info från en skola som C inte ens ska gå på. Är väl bättre att göra allt på den aktuella skolan. Sen är det inte så enkelt att få plats på fritids och liknande och inte gör det det hela bättre av att vi ska komma som eftersläntare långt efter anmälningsdagen.

Eftersom C var på tyskalektion igår så gick jag förbi rektorsexpeditionen. Stötte på en kvinna utanför och frågade henne om vem man skulle prata med. Hon frågade vad jag hette och när jag hade sagt efternamnet så sa hon -"Aha, Cornelia Fries". (åh shit, vet de vem vi är?)

Rektorn (det här var en annan än den som vi förut har pratat med) tyckte oxå att det lät dumt att anmäla oss på en skola där vi inte skulle gå på. Men hon såg ingen annan utväg utan jag fick en tid när vi skulle komma och anmäla oss. jaja, vill de ha det så, så är vi ju med. Vad har vi för val?

Nåväl, jag bad Micke att ringa till den nya skolan för att extrakolla det hela.

Efter en stund ringde han tillbaka och sa att nu var det klart, vi ska anmäla oss på den NYA skolan. Vi skulle ha med oss en kopia på hyreskontraktet så skulle det inte vara några problem.

Det styrkte Mickes och min tes.
Fråga alltid MINST två tyskar innan du tror på vad de har sagt.
Det är så ofta att vi får besked och väldigt olika besked beroende på vem man pratar med. Man tycker ju att de borde ha något sorts färdigt förhållningsätt för dylika tillfällen. Det kan knappast vara den första gången som någon flyttar.

Så kom ihåg det: minst två tyskar ska ha samma besked innan du kan tro på deras ord!

Ännu är inte det sista ordet sagt, det kan ju hända att vi blir bortmotade i dörren på den nya skolan...

nygammalt inlägg

Har skrivit ett långt inlägg om skolläkarbesöket.
Eftersom jag påbörjade det för evigheter sedan så hamnade inlägget på den dag då jag påbörjade inlägget. Å jag orkar inte göra om.

Alltså, scrolla ner till den 20 april eller tryck på länken

onsdag, april 22, 2009

Livets vatten

Att bada är grymt underskattat.
Att ligga i badet med en god bok och bara vara...
Glömma alla måsten och allt som måste tänkas klart om.

Balsam för min själ

tisdag, april 21, 2009

Nyckel till frihet

Vi har fått nyckeln!!

Jag upprepar;
Vi har fått NYCKELN!

måndag, april 20, 2009

Varmt

Alltså, det är bara April
och jag blir galen av värmen i lägenheten.

Tack och lov att vi ska flytta!

En vanlig kväll

Jag står i köket och lagar mat när jag hör att någon är på toaletten.
Ser att det inte är C eller X så jag skyndar mig till toaletten.

Där har Maja klättrat upp på handfatet och smetar för glatta livet in hela håret med barntvålsskum.
Jag hjälper henne med att skölja håret när jag hör att det piper från köket. Skyndar mig att torka Maja och går ut till köket. Tar hand om det som pep när jag upptäcker att Felix har hämtat Kalles Kaviar från kylskåpet. Det är kaviar över halva köksbordet. Kalles Kaviar är banne mig det värsta jag vet. Det syns nästan inte och lukten sätter sig som berg. Usch, jag ryser bara av att skriva om det.

Nåja, det finns ingen annan som har lust att ha hand om saken så det är bara till att torka bort alltihop. Torkar bort det hela och dukar bordet och ropar på barnen att maten är klar.

X har knappt satt sig när han säger att han behöver nya kalsonger... Ser att det rinner efter hans ben och när jag lyfter upp honom för att ta honom till toaletten råkar jag stöta till hans drickjogurt som naturligtvis välter och rinner ut över hela bordet och golvet.

Ridå.

OK-stämpling inför skolstarten

Maken till otrevlig skolläkare får man leta efter.


Först började hon att tjafsa om att Cornelia eg heter Malin, för så står det i papprena. När jag försökte förklara att det inte var hennes tilltalsnamn så fick jag knappt tala till punkt innan hon ännu en gång påpekade att Malin måste vara hennes namn eftersom det står så.


Sen föste hon Cornelia mot en ögonkollgrej och blev irriterad över att C inte på en gång fattade (utan att någon hade talat om vad hon skulle göra) att hon skulle trycka ansiktet mot själva apparaten. Tydligen såg man olika E därinne och C skulle berätta åt vilket håll "pinnarna" var. C visste inte på en gång hur hon skulle visa det så då sa skolläkaren med en högljudd suck att "du kan ju visa med händerna"

Därefter var det dags för en hörkoll. Efter att C har fått på sig lurarna berättar skolläkaren att hon ska säga varifrån ljudet kommer ifrån. Inte så lätt att veta det då kanske. C uppfattade det iallafall inte och visar därför inte direkt vart ljudet kommer ifrån. Skolläkaren blir mäkta irriterad och upprepar instruktionerna. C sitter ner med händerna i knät och pekar med handen åt det håll det låter, men hon låter händerna vara kvar i knät, dvs det var inte jättetydligt men jag såg vad hon höll på med. Skolläkaren ställer sig då upp och går och skriver på nått papper och säger samtidigt uppretat att "jag kan ju inte veta vad du hör om du inte visar mig". I samma veva vänder hon sig mot mig och frågar om C har öronproblem.

Nästa grej är att stå på ett ben och räkna till tio. C räknar långsamt och tydligt till tio. Efter det skulle hon byta ben och hoppa fram till en dörr. Inga problem där heller.


C blir tillsagd att sätta sig vid skrivbordet. Hon får ett papper med massor av små bilder som hon ska tala om vad det är för något.

C börjar att berätta medan Skolläkaren skriver i ett papper och pratar med mig! öh, vad är det för sätt? Hon visade tydligt att hon inte tyckte att det var viktigt att lyssna på vad C hade att säga. blä.

När C är klar så ska hon vända på pappret och rita en människa.

C berättar att hon ska rita en prinsessa.

När hon är klar säger skolläkaren. "Men, där ska väl inte armarna vara, rita dem på rätt ställe" , jag blev lite förvånad för är det nått som C kan så är det då rita.

C säger inte så mycket utan verkar mest förvånad.
Nu börjar jag att bli nyfiken, vad har hon eg ritat?
Skolläkarnen vänder sig till mig:"brukar hon alltid rita armarna ur huvudet?"

Öh, nej det brukar hon inte svarade jag och bad om att få se bilden.
Jag får bilden och det ser ut som en typisk prinsessa ala Cornelia

Nu börjar Skolläkaren att bli rejält irriterad. "Det här är fel. Rita armarna där de ska vara" Hon tar av sig glasögonen och lägger dem på bordet med en duns medan hon suckar högt.

C gör fortfarande ingen ansats att rita några nya armar. Skolläkaren tar då pappret och medan hon ritar där hon tycker armar ska sitta så pekar hon med andra handen på teckningar på väggen som föreställer människor med armar på rätta stället. "Titta här, här ska de vara"

Nu börjar jag att lägga mig i. (jag försöker att inte lägga mig i vid sådan här tillfällen, de är de som ska avgöra hur mitt barn är och inte mitt jobb att tala om hur hon är. Det låter så lätt att man försvarar sitt barn oavsett vad det är och jag vill att mitt barn ska bedömmas utifrån det proffs som undersöker henne. Sen är jag ju utlänning och jag vill vara 110% säker på vad som försigår innan jag säger något) Berättar att det är en prinsessa som C har ritat och att det ställe som skolläkaren vill att armarna ska vara på är kjolen på klänningen. Var armarna hamnar beror ju på vad man ritar och vad för kläder de har på sig.(haha, jaja, de är nog på ganska så samma ställe men det varierar iallafall) Det skulle minst vara lika konstigt med armar från rumpan som från huvudet tycker jag. (det sista säger jag inte högt)

"Ja, jag känner ju inte ditt barn men det här är alarmerande och kan betyda stora problem" avbryter skolläkaren mig. " Jag måste gå till en annan läkare och få en bedömning av teckningen innan jag kan ge ett godkännande"

Jag är inte ett dugg orolig för Cornelias utveckling. Hon har ända från födseln varit på alerten och utvecklats på bästa sätt. Hon kunde gå vid 10 månader, cykla utan stödhjul vid 5, kunde bokstäver innan hon var 2, har lärt sig själv att läsa och skriva. Hon är en självständig dam som inte är rädd att säga till om hon tycker att något är rätt eller fel. Ibland skriker hon dock ut det hela och det skulle hon ju kunna hoppa över...;)
OCH jag vet att hon inte ritar huvudfotingar vid 6,5 års ålder.

Skolläkaren kom sen tillbaka och sa kort: det är ok.

Vi fick vårt ok-papper och tackade för oss.

Fattar inte att sådan här människor får jobba med sådana jobb som de har. Men det är inte helt ovanligt i detta land. Inte alls.
Man blir lika förvånad varje gång man stöter på dem.

Back in the hoods

Resan hem gick bara bra.
2 av 3 sov nästan hela vägen.
Bara speedygonzalez-Maja höll hov.
Men det var inte så farligt.

C gjorde det bra som fick sitta på raden framför oss, inte direkt över gången som hon brukar. Märks att hon har varit med förr.

Maja vägrar att förstå att det inte är vinterkalla Umeå eller blåsiga Stockholm som vi nu är i. Nädå, hon SKA ha sin fleecefodrade pippijacka, vantar, och mössa när hon är ute. Det är plus 20 grader... Vi var en sväng förbi Isermanns och Ralf skämtade med Maja om hennes kläder. Han erbjöd henne att låna Valentins fleecemössa. Maja tackade gladeligen ja och gick ut. Minst en halvtimme hade hon på mössan på huvudet.

Ralf tror att hon har blivit skadad av att vi har dragit med henne till snöiga Umeå och att hennes naturliga instinkt är rubbad så att hon antagligen kommer att ha fel sorts kläder för all framtid... haha naja, vi får väl se!

Annars så har vi hunnit med att inspektera det nu tomma huset och hur vår prunkande trädgård ser ut. Ska bli spännade att flytta in! Barnen, framför allt Cornelia är väldigt nyfiken. De har bara sett huset från bilen så de vet eg inte vad som finns innanför dörren.

Imorgon är det dags för mig och C att gå till skolläkaren. Man måste gå till läkare innan man skrivs in på skolan (vilket sker på torsdag), för att få ett stort OK i rumpan.
Tvivlar att han/hon kommer att ha nått att invända men man vet aldrig.

Nu kallar dock sängen.
Imorgon kommer det nog lite bilder.

Puss!

söndag, april 12, 2009

Födelsedagsbarn


Wilmer fyller TRE idag!!



Hipp hipp hurra!

Vi kommer snart och firar dig!
Kramar i massor från oss alla.



tisdag, april 07, 2009

Snö

Vilka intensiva dagar.
Vi har mer eller mindre bott i en snöhög de senaste två dagarna.
Cornelia, Felix, Maja och Wilmer har alla klättrat, rutschat,byggt och kastat snöbollar i ett.

Mina barn är absolut inte vana med så här mycket snö så de är verkligen i himmelriket.

söndag, april 05, 2009

Telefonen funkar igen!

Sverigenumret är intakt!
Jag går att nås på vanliga mobilen!

Färdigt kalasat

..åtminstone för den här helgen.

Phu, vilken helg.
MonsterFest till klockan halv 4
Barnfri utsovning på hotell (lyx, lyx, lyx, lyx, borde göra det oftare!!)
Underbar frukost med MonsterFamiljen
Snabbkramkalas med Linda
Hämtat barnen hos Farfars där de har haft det toppen. (Tusen tack!)
Kusinbus i Vännfors
Tedrickande och spelafton med OLW ( i dubbel bemärkelse!)
Sooova!

onsdag, april 01, 2009

Ingen mobil

Visstja

Sverigenumret kom inte med.

Jag nås på Vännforsnumret!

ojdå

När jag skulle iväg en vecka på konfirmationsläger i fjällen så hade jag glömt att packa ner strumpor. Ett par sockar hade jag och det var de jag hade på fötterna. Tur att jag delade rum med en toppentjej som villigt delade med sig av sina strumpor. Tack för det Wilder!

Nu ska jag vara i Sverige i nästan tre veckor och...
jag har bara strumporna på fötterna med mig.
Vem ska rädda mig den här gången?

Superpower

Jag är en supermamma
och jag har superbarn

Men sablar vad trött jag är.

Kryptonit, var beställer man det?